Sağlık

Yaz aylarında cilt sağlığımız tehlikede

Yazın havaların ısınması, güneşin sert ışınları ve artan nem cildimizde değişikliklere ve bazı sorunlara neden olabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Andaç Salman Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda cilt sağlığı için gerekli önlemleri almanın son derece değerli olduğunu vurgulayan, “Yaz aylarında artan sıcaklık ciltte yağlanmaya ve gözeneklerin tıkanmasına neden olarak sivilcelerin yayılmasına neden olabiliyor. Ciltte su kaybı meydana geldiği için kuruluğa, pullanmaya ve mat bir görünüme yol açar. Bilimsel araştırmalar; Ciltteki kırışıklıkların artmasında, güneş yanıklarında, güneş lekelerinde, erken yaşlanmada ve cilt kanseri riskinin artmasında güneş ışınlarının büyük etkisi olduğunu göstermektedir. Doç. Dr. Andaç Salman 7 altın tüyoyu sıraladı, değerli uyarılarda ve tekliflerde bulundu.

güneş kremini unutma

Kendinizi güneş kremi ile koruduğunuzdan emin olun. Hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan yüksek SPF’li (koruma faktörü en az 30) yeterli miktarda güneş kremini ve özellikle dışarıda vakit geçirirken iki saatte bir yeniden uygulayın. Güneş kremi, cildinizi zararlı UV ışınlarından koruyarak güneş yanığını, erken yaşlanmayı ve koyu lekelerin gelişimini önler.

Cildinizin içini ve dışını nemlendirin

Vücudunuzu ve cildinizi nemli tutmak için gün boyunca bol su için. Ayrıca, optimum nem seviyelerini korumak için cilt tipinize uygun hafif, yağsız bir nemlendirici kullanın. Yeterince nemlendirilmiş cilt dolgun, parlak ve sağlıklı görünür.

Cildinizi düzenli olarak temizleyin

Ölü cilt hücrelerini çıkarmak ve taze ve parlak cildi ortaya çıkarmak için cilt bakım rutininize nazik bir temizleyici ekleyin. Hücre yenilenmesini ve daha pürüzsüz bir cildi desteklemek için alfa-hidroksi asitler (AHA’lar) veya beta-hidroksi asitler (BHA’lar) gibi bileşenler içeren bir temizleyici seçin. Güneş ışınlarına karşı hassasiyet oluşturmamak için bu çalışmaları özellikle geceleri kullanmaya özen gösterin. Cilt hasarına neden olabilecek sert fiziksel ovmalardan kaçının.

Antioksidanlarla besleyin

Diyetinize çilek, yeşillik, narenciye ve fındık gibi antioksidan açısından zengin yiyecekler ekleyin. Antioksidanlar, güneşe maruz kalmanın neden olduğu serbest radikallerle savaşarak ciltteki hasarı en aza indirmeye ve parlaklığı korumaya yardımcı olur. Ek savunma için C vitamini serumları gibi antioksidan içerikli cilt bakım ürünlerini de kullanabilirsiniz.

hijyene dikkat edin

Dermatoloji Uzmanı Doç. Andaç Salman “Cildinizi temiz tutmaya özen gösterin. Ancak yüzünüzü yıkarken, kuruluğa ve tahrişe neden olabileceğinden, cildin doğal yağlarını olumsuz yönde etkileyen sert sabunlardan veya temizleyicilerden kaçının. Cildinizi günde iki kez dermokozmetik cilt temizleyici ile yıkayarak cildinizi temiz tutun. Bu, gözenekleri tıkayabilecek ve cildin görünümünü matlaştırabilecek kir, ter ve fazla yağı gidermeye yardımcı olur.

Mümkünse gölgede kalın

Özellikle güneş ışınlarının en güçlü olduğu yoğun saatlerde, doğrudan güneş ışığında geçirdiğiniz süreyi sınırlayın. Güneşe maruz kalmayı en aza indirmek için gölge arayın, koruyucu giysiler giyin, geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlüğü kullanın. Doğrudan güneşe maruz kalmayı azaltarak cildinizin parlaklığının korunmasına ve güneş yanıklarının önlenmesine yardımcı olursunuz.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün

Genel yaşam alışkanlıklarınız cilt sağlığınızı doğrudan etkiler. Bu nedenle uykudan mahrum kalmamaya, yeterli zaman ve kaliteli uyku almaya dikkat edin. Düzgün antrenman yapın ve gerginlik seviyenizi yönetin. İyi dinlenmiş bir vücut ve sağlıklı bir yaşam tarzı, canlı bir cilde katkıda bulunur. Uyku cildinizin yenilenmesini ve onarılmasını sağlarken, egzersiz kan dolaşımını hızlandırır ve cildinize sağlıklı bir ışıltı verir. Meditasyon veya derin nefes alma gibi gerginlik yönetimi teknikleri, gerginliğin cildiniz üzerindeki etkisini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu