Ekonomi

Reis sınıfı denizaltılar için üretilen Kısım 50’nin son teslimi yapıldı.

Reis sınıfı denizaltılar için baş kısmı denizaltı torpido kovanlarının bulunduğu “Section 50″nin son teslimatı yerli olarak yapıldı.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’den (STM) yapılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için başlatılan Yeni Tip Denizaltı Projesinde (YTDP) değerli bir teslimat daha tamamlandı. , dünyanın en aktif donanmalarından biri.

Gürdesan Gemi Makinaları Sanayii Ticaret A.Ş.

Kısım 50, projenin son denizaltısı olan TCG SELMANREİS’e entegre edilecek.

Son olarak mekanik işlemleri tamamlanan ve donatılmaya hazır olan 50. Kısım Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda donatılacak. STM ve Gürdesan, TCG MURATREİS’e entegre edilecek ilk “Section 50” teslimatlarını Eylül 2021’de, TCG AYDINREİS ve TCG SEYDİALIREİS’e entegre edilecek ikinci ve üçüncü teslimatları ise Temmuz 2022’de teslim etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin “Mavi Vatan”ına güç katmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, “STM mühendislerimiz ve yerli sanayimizin katılımıyla, torpido kovanlarının bulunduğu Reis sınıfı denizaltılar için yerli üretim gerçekleştiriyoruz” diyen Demir, “Parçaların son teslimatlarını tamamladık. Ülkemizin en modern denizaltı platformu olacak Reis sınıfının bu son teslimatı ülkemize, donanmamıza ve Mavi Vatanımıza hayırlı olsun. Kritik sistemlerde yerlileştirme adımlarımızı atmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Demir de benzer bir içeriği Twitter hesabından paylaştı.

“Hedef yerellik oranımızı aştık”

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, denizaltı torpido bölümünün yerlileştirilmesinin tarihi bir başarı olduğunu vurgulayarak, firma olarak ilk Kısım 50 üretimini geçen yıl, ikinci ve üçüncü üretimleri ise bu yılın Temmuz ayında tamamlayarak teslim ettiklerini hatırlattı.

Dördüncü ve son 50’nci Bölüm’ü de Gölcük Tersane Komutanlığı’na devrettiklerini kaydeden Güleryüz, şunları söyledi:

“İlk kez bu seviyede üretim yapılmasına rağmen STM mühendislerinin bilgi birikimi, tecrübesi ve üstün emeği ile tüm teslimatlar zamanında yapıldı. Ortaya çıkan bu projede emeği geçen tüm grup arkadaşlarımı ve paydaşlarımı kutluyorum. üretime giden yolda değerli bir deneyim.”

8 güdümlü füze ateşleyecek

Türk Deniz Kuvvetleri’nin son modern denizaltı platformu olan reis sınıfı denizaltıların en kritik parçası olan Bölüm 50’de, denizaltı ana silahları ve güdümlü füzelerin atılmasını sağlayan sistemler yer alıyor. Üretilen Section 50 sayesinde Reis sınıfı denizaltılar 8 adet 533 milimetre torpido kovanı ile silahlandırılıyor.

Proje kapsamında 6 adet Reis sınıfı denizaltının teslim edilmesi planlanıyor. İlk iki denizaltının torpido kovanlarını içeren kısım, projenin ana yüklenicisi olan Alman ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) tarafından üretildi. 3’üncü, 4’üncü, 5’inci ve 6’ncı denizaltılarda yer alacak olan Kısım 50, Türkiye’de ilk kez STM’nin ana alt yükleniciliğinde Gürdesan’da üretildi.

STM, Reis sınıfı denizaltılarda kritik rol oynuyor

STM, Reis sınıfı denizaltıların üretiminde değerli bir rol oynuyor. YTDP için denizaltı konusundaki tasarım yetkinliğini ve tecrübesini ortaya koyan STM, 50. Kısım kapsamında projenin tüm uyumunu sağlıyor. İnşaat planlarının yapılması, montajlarının denetlenmesi, teslime hazır hale getirilmesi ve teslim aşamalarının takibi, STM’nin uzman ekipleri. YTDP’de STM, Section 50 dışında tasarım, mühendislik ve sistem entegrasyon faaliyetlerini yürütmektedir. Gemi yapımında kullanılacak malzeme, cihaz ve sistemlerin yerlileştirilmesine katkı sağlayan STM, projede yerli katkıyı artırmak amacıyla denizaltıya dayanıklı olmayan tekne blokları ve bazı CTP ünitelerini (Denizaltı Kompozit Üstyapı) yerli olarak üretiyor.

Yeni tip denizaltı projesi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı kapsamında, denizaltı harekat konsepti kriterlerini karşılamak üzere Türk sanayisinin azami ölçüde katılımı ile Gölcük Tersane Komutanlığında 6 adet Reis sınıfı denizaltı inşa edilmesi hedeflenmektedir.

YTDP kapsamında, havadan bağımsız tahrik sistemi ile birçok türde torpido, füze fırlatabilen ve mayın döşeyebilen su, su üstü ve karasavar silahları ile donatılmış 6 adet denizaltının 2015 yılı itibarıyla hizmete girmesi planlanıyor. bu yıl.

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP) ile donatılan Reis sınıfı denizaltılar, su yüzüne çıkmadan haftalarca su altında görev yapma imkanına sahip olacak. Düşük gürültülü seyir kabiliyetine sahip olan denizaltılar, örtülü olarak uzun süre operasyon gerçekleştirebilecek. Denizaltılar 68 metre uzunluğunda, 2 bin tonun üzerinde ağırlığa ve 40 işçi kapasitesine sahip olacak.

Proje kapsamında Gölcük Tersanesi’nde inşa edilen ilk denizaltı TCG PİRİREİS, Mart 2021’de denize indirildi. TCG PİRİREİS, seyir deneyimlerine Aralık 2022’de başladı. Projede, 23 Mayıs’ta Hizirreis Denizaltı Yedekleme ve Selmanreis Denizaltı Birinci Kaynak Töreni yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 2022.

habercesme.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu