Ekonomi

UBS’de birleşme sonrası büyük işten çıkarma planı

İsviçre’deki bankacılık krizi, istihdam cephesinde sert bir reçeteye yol açıyor.

İsviçreli Sonntagszeitung gazetesinin UBS yöneticilerinden alıntı yaptığı habere göre UBS, çalışanlarının yüzde 20-30’unu işten çıkarmayı planlıyor. Böylece bankanın dünya çapında 36 bin çalışanıyla yollarının ayrılması gündemde. İsviçre’de işten çıkarmaların 11.000’e ulaşması bekleniyor.

UBS ve Credit Suisse’in toplam çalışan sayısı 125 bin. Bu sayı İsviçre’deki toplamın yüzde 30’una tekabül ediyor.

Geçen ay Credit Suisse, UBS tarafından kurtarılmadan önce 9.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını duyurdu. Birleşmeden sonra, birçok durumun üst üste binmesi nedeniyle bu sayının iki katına çıkması bekleniyordu.

tarihsel birleşme

İsviçre’nin köklü bankası Credit Suisse’de yaşanan kriz nedeniyle Swiss National Bank devreye girerek bankaya 54 milyar dolarlık kredi açtı.

Devam eden kriz sırasında bir başka büyük banka olan UBS devreye girdi ve tarihi satın almayla Credit Suisse’i devralmayı kabul etti.

UBS’nin rakibini satın almak için 3 milyar İsviçre Frangı (3,3 milyar dolar) ödeyeceği belirtildi.

İsviçre Ulusal Bankası, muhtıranın bir parçası olarak UBS’ye 100 milyar franklık bir likidite limiti sağlamayı kabul etti. İsviçre hükümeti ayrıca, UBS’ye satın alma işleminden kaynaklanabilecek olası kayıplar için 9 milyar frank garanti edileceğini duyurdu. İsviçre bankacılık otoritesi Finma, anlaşmanın ardından 16 milyar franklık riskli Credit Suisse tahvilinin bedelsiz olacağını duyurdu.

suloglu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu