Ekonomi

Türkiye 2040’ta dünyanın üretim üssü olabilir

Geri Dönüşümcüler ve Geri Dönüşümcüler Derneği (GEKADER) Kurucu Başkanı Fatih Eren, hurda atıklardan elde edilen hammaddelerin ihracatından üyelerinin 2022 yılında 1,2 milyar lira gelir elde ettiğini belirtti.

GEKADER’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye geri dönüşüm sektörü her yıl büyüme trendini sürdürürken, geri dönüşüm tesislerinin sayı ve kapasite artışı da devam ediyor.

Birçok Avrupa ülkesini geride bırakan bu başarı, ihracat rakamlarına da net bir şekilde yansırken, GEKADER’in branşı ilerletme, güncel teknolojilerle donatma ve Türkiye’yi bu alanda dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline getirme çalışmaları devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GEKADER Kurucu Lideri Eren, şubenin Türkiye’nin ihracat rakamlarına katkı sağlayan değerli fasılları arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Binlerce tesise ulaşan ve dolaylı olarak yüzbinlerce kişiye iş imkanı sağlayan segmentlerin ortasında yer alan geri dönüşüme yatırımcıların ilgisinin her geçen gün arttığını kaydeden Eren, diğer yandan yatırımcıların ilgisinin de her geçen gün arttığını kaydetti. şubede faaliyet gösteren firmalar büyüme trendini sürdürmekte ve bu durum üretim kapasitesi ve buna bağlı olarak KDV üretimi, istihdam yaratmaktadır. Bunun ihracat, ihracat gibi alanlarda da rakamlara net olarak yansıdığını vurguladı.

“SAYILAR 2 MİLYAR TL’YE ÇIKABİLİR”

Fatih Eren, zaman zaman Türk geri dönüşüm sektörüne yönelik asılsız eleştirilerin yapıldığını belirterek, “Türkiye’de faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisleri ‘çöp’ ithal eden bir sektör olarak gösteriliyor. Hiçbir sanayici iş adamı atık malzemeyi vergi ve nakliye ödeyerek almıyor. Öte yandan aslında çöp diye bir şey de yok.” Bugün Türkiye’de atıkların yüzde 90’ı geri dönüştürülüyor. Kalan yüzde 10 ise biyokütle tesislerinde yakılarak enerjiye dönüştürülüyor.”terimleri kullandı.

GEKADER çatısı altında ihracat konusunda bir dizi çalışma yürüttüklerini belirten Eren, şu bilgileri verdi:

“Hem iç piyasadan hem de Avrupa’dan ithal ettiğimiz geri dönüştürülebilir hurda atıklardan sadece Birliğe 2022 yılında 1,2 milyar TL ihracat geliri elde ettik. Rusya-Ukrayna gerilimi sonrası enerji maliyetlerinin artması herkesçe malum… Enerji “Üretim maliyetlerindeki artışın yanı sıra Kovid-19 sonrası neredeyse sürekli hale gelen istihdam sorunları, konut ve işçi maliyetlerindeki artış olumsuz etkilerini göstermeye devam ediyor. Enerji ve istihdam maliyetlerindeki bu olumsuzluklar olmasaydı ihracatımız 2 milyar TL’ye çıkabilirdi.”

“TÜRKİYE AR-GE YATIRIMLARI SAYESİNDE YÜZDE 99 SAFLIKLA CAN ÜRETİYOR”

GEKADER Kurucu Başkanı Eren, ihracat tarafında İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri’ne (İKMİB) önümüzdeki dönemde büyük görevler düştüğünü belirtti. “İKMİB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi derneklerin çalıştay toplantılarına geri dönüşüm bölümünde ihracat yapan firmaları dahil etmesi gerekiyor. Belirlenen amaç, ülkelerdeki pazar beklentilerini analiz etmek ve Türk geri dönüşüm sektörünü doğru stratejilerle bilgilendirmek” . Böylece ihracatı ikiye katlamamız mümkün oluyor.”değerlendirmesini yaptı.

Eren, Almanya, Hollanda, İtalya, Polonya, Meksika, Kanada, Dubai gibi ülkelerde yılın belirli dönemlerinde şube toplantıları kapsamında fuar ve organizasyon vesilesiyle geri dönüşüm şubesi temsilcilerinin öne çıktığını belirtti. , Türkiye’nin bu alanda ve bu tür organizasyonlarda geri kaldığı.

Eren, bu tür fuar ve organizasyonların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmesi ve sayılarının artırılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Türkiye, geri dönüşüm konusunda yaptığı Ar-Ge yatırımları sonucunda geri dönüşümden elde ettiği atıklardan yüzde 99 saflıkta üretim yapıyor ve bu konuda birçok Avrupa ülkesini geride bırakmış durumda. Bu nedenle TİM ve başta olmak üzere ilgili birliklere teşekkür ediyoruz. İKMİB ve bu birlikler bünyesindeki geri dönüşüm derneklerine büyük görev düşüyor.Uygulanacak yeni teşvik uygulamaları sonucunda Türkiye’nin ihracat rakamlarında artış görebiliriz.”ifadeleri kullandı.

“Türkiye 2040’A KADAR DÜNYANIN ÜRETİM ÜSSÜ OLABİLİR”

Türkiye’nin üretimde sahip olduğu avantajlara dikkat çeken Fatih Eren, bu avantajlar sayesinde Türkiye’nin Avrupa’nın üretim üssü olmaya aday ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi İpek Yolu üzerinde olduğu gibi ticaretin ana üsleri arasında yer almaya devam edeceğini kaydeden Eren, şöyle konuştu: Teknolojik gelişme ve yatırım bu hızla devam ederse 2040 yılına kadar Türkiye bambaşka bir çehreye bürünebilir ve Avrupa’daki birçok ülkenin üretim üssü haline gelebilir.”ifadesini kullandı.

muradiye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu