Ekonomi

MATSO Başkanı Güngör’den “EYT’de BAĞ-KUR ile SSK arasındaki prim eşitsizliği ortadan kalksın” açıklaması

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, EYT yönetmeliği çerçevesinde BAĞ-KUR üyeleri ile SSKlılar arasındaki prim gün sayısı eşitsizliğinin giderilmesi gerektiğini belirterek, talepte bulunduklarını belirtti. Konuyla ilgili olarak ilgili Bakanlığa ve TOBB’a.

MATSO Lideri Seydi Tahsin Güngör, uzun süredir ülke gündeminde olan emeklilik yaşı (EYT) konusunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine geleceğini belirterek, yaklaşık 2 milyon Yasanın çıkmasıyla birlikte 250 bin kişinin emekli olması bekleniyor. EYT bünyesinde; Esnaf, sanatkar ve diğer serbest çalışanlar için Sosyal Sigortalar Kurumu (BAĞ-KUR) ile Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) arasındaki prim eşitsizliğinin giderilmesi gerektiğinin altını çizen Lider Güngör, “EYT’de yaş şartı olmasa da Yönetmelikte SSK kadınlar için 20, erkekler için 20. 25 yıl sigortalılık ve 5 bin prim gün şartı aranırken, kadınlar için 20 tam yıl 7.200 gün, erkekler için 25 tam yıl 9 bin gün şartı aranmaya devam ediyor. BAĞ-KUR’da aranıyor. Bunun EYT çerçevesinde eşitlenmesi ve standart bir emeklilik modeli olması gerekiyor.” dedim.

“4 bin gün daha isteniyor”

BAĞ-KUR ve SSK’lıların tek çatı altında olmasına rağmen EYT’nin işverenden 4 bin gün daha prim istediğini anlatan Başkan Güngör, bunun yaklaşık 11 yıla tekabül ettiğini ve işverenin 4 bin gün daha prim ödemek zorunda kaldığını belirtti. Güngör, “EYT yönetmeliğinde 8 Eylül 1999’dan önce giren SSK’lılar hızlı emekli olabiliyorken, 1999’da BAĞ-KUR’a giren patronlarımız prim günlerini doldurmak için 9 bin gün beklemek zorunda. işverenlerimizin sosyal güvenlik konusunda yaşadıkları sıkıntılar burada da devam etmektedir.İşverenlerimizin personeli 5 bin prim gün ile emekli olurken, 9 bin günü kendileri doldurmak zorundadır.İstihdama katkı sağlamanın yanı sıra, Daha fazla prim ödemelerine rağmen emekli olduklarında daha az maaş alıyorlar” dedi ve “Talebimiz, Anayasa’nın eşitlik ilkesiyle bağdaşmayan bu eşitsizliğin giderilmesi ve patronlarımızın prim gün sayısı kadar prim gün sayısının artırılmasıdır. SSK prim günleri. Devletimizin bu konuda bir çalışma yapmasını talep ediyoruz. İlgili bakanlıklara ve TOBB’a yazı yazdık. Devletimizin bu konuda işverenlerimizin beklentilerine cevap vereceğine inanıyoruz.” Bu taleplerin EYT yönetmeliği çerçevesinde hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

“Oda ve vergi kaydı 2000’den önce olanların mağduriyeti devam ediyor”

Başkan Güngör, önemli sorunlardan birinin de 2000 yılı öncesinde odaya ve vergiye kayıtlı olup da BAĞ-KUR’a kaydı olmayanların mağduriyetleri olduğunu belirterek, bu mağduriyetin bir defaya mahsus giderilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Güngör, “2000 yılı öncesi BAĞ-KUR’a kayıtlı, oda ve vergi dairesine kayıtlı olanların mağduriyetleri devam ediyor. Bu çerçevede olan insanlarımıza da bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma hakkı verilmesini talep ediyoruz. Öte yandan patronlar 60 gün sigorta primini ödemeden muayene olamıyor.İlacını kullanamıyor.Cumhurbaşkanlığı kararı ile yaklaşık 2 yıldır hastaneye gitmek mümkün oldu. eczaneden ilacını alamama ve tedavisini alamama sorunu devam ediyor patronlar sosyal güvenlik primi ödenen sağlık sigortasından yararlanmıyorsa sosyal güvenlik primi kesilse dahi patronlar alsın Bu haktan yararlanın’ dedi. – ANTALYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu