İş

Emekli olup çalışmak isteyenler dikkat! Çalışmaya başladıktan sonra maaşınız düşebilir

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmeyi planlayanların dikkatine! Çalışmaya başladıktan sonra maaşınız düşebilir. EYT düzenlemesi ile yüzbinlerce kişi emeklilik başvurusunda bulundu. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek olan kişilerin durumu değişkenlik göstermektedir. Sigortalılık durumuna göre Sosyal Güvenlik Esas Primi (SGDP) ile çalışırken alınan maaş düşebilir. Emekli maaşından da kesinti yapılabilir.

İKİ SEÇENEK VAR

Emekli kişinin sigortalı olduktan sonra iki seçeneği vardır. Birinci seçeneğe göre emekli maaşından kesinti yapılır. Kişi düzenli sigortalı olarak çalışmakta ve primleri ödenmektedir. Çalışmaya başlamadan önce alınan aylık ücret, çalışılan dönemdeki primlere göre güncellenmekte ve emeklilik sonrası çalışma ücretine eklenmektedir. Prime temel faiz düşükse maaş da düşer.

Diğer bir seçenek de Sosyal Güvenlik Temel Primi adı verilen sisteme katılmak. Bir emekli bu durumda çalışmaya devam ederse, emekli maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmadan çalışmaya devam eder. Ancak bu sefer iş yerinde maaşta bir azalma oluyor. Patronun aldığı bedelden yüzde 7,5 SGDP kesiliyor, bu kesinti emekli maaşına yansıtılmıyor.

İŞVERENİNDEN KESİNTİ YAPILIR

Kesinti hem personelden hem de patrondan yapılıyor ki emekli olup da emekli maaşı alanların yaşlılık aylığı kesilmeden tekrar çalışsınlar.

Bu kesinti, emekli olduktan sonra bir patronun emrinde çalışan çalışanlar için yapılır. Kamu çalışanlarının aylıklarından kesilmektedir.

4/A’lı çalışandan yüzde 30 SGDP ve iş kazası ve meslek hastalığı için yüzde 2 esinti.

İşçi olarak çalışan emeklilerin SGDP’den saydıkları süreler sigortalılık süresinden sayılmaz. Hizmetleri birleştirmek mümkün değildir.

KENDİ İŞİNİZ İÇİN GEÇERLİ DEĞİLDİR

Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanların yardımlarından yüzde 10 kesinti yapıldı. 2016 yılında kaldırılan uygulama ile emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunan kişilerin aylıklarında rastgele kesinti yapılmamaktadır. Bu kişiler SGDP primi de ödememektedir.

Emekliler tekrar çalışmaya başladıklarında çalıştıkları kurum SGK’ya bildirimde bulunmak zorundadır. Kesintiler işçi adına yapılır ve SGK’ya aktarılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu