Teknoloji

Trend pişirme cihazı ‘airfryer’ı bilinçli kullanmak için öneriler

Her elektrikli alette olduğu gibi, airfryer’ın da daha iyi sonuçlar vermesi için bazı sistemleri vardır. Bu yöntemler için cihazın nasıl çalıştığını anlatan Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sağlık açısından pişirme tekniklerinden de bahsetti. Yılancıoğlu, klasik kızartma formülüne göre çok daha az yağ kullanıldığı için daha sağlıklı sonuçlar alındığını belirtti. ve sıcaklığın düzenlenmesine dikkat çekti.

Airfryer, son zamanlarda klasik kızartma tekniklerine alternatif olarak geliştirilen pratik bir mutfak aracı olarak ortaya çıkmıştır. Bu trend mutfak cihazı, kızartma işlemini klasik derin kızartma formülüne göre daha az yağ kullanarak daha sağlıklı bir şekilde yapabilme özelliği ile öne çıkıyor.

Daha az yağ kullanıldığı için daha sağlıklı sonuçlar alınır.

Airfryer pişirme tekniğini sağlık açısından değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Bölüm Başkanı Doç. Kaan Yılancıoğlu, “Airfryer, içindeki sıcak hava teknolojisi sayesinde hava akışıyla yemek pişiriyor. Bu sistem, yiyeceğin dışının çıtır, içinin yumuşak olmasını sağlar. Böylece kızartılmış lezzeti elde etmek mümkündür. Ancak klasik kızartma formülüne göre çok daha az yağ kullanıldığı için daha sağlıklı sonuçlar alınmaktadır. Patates kızartması, tavuk kanadı, sebze, balık ve diğer birçok yiyeceği kızartmak, ızgara yapmak veya pişirmek için kullanılabilir. Ayrıca önceden paketlenmiş kızartma ürünlerinin daha az yağ ile daha sağlıklı bir şekilde pişirilmesi tercih edilmektedir.” söz konusu.

Kullanım sırasındaki dikkatsizlik yanık riskini artırabilir

Klasik kızartma tekniklerine göre daha az yağ kullanıldığı için Airfryer’ın sağlık açısından bazı avantajlarının olduğunu belirten Airfryer, kullanım şekli ve sıklığına bağlı olarak bazı potansiyel riskler de taşıyabiliyor. Kullanım sırasındaki dikkatsizlik yanık riskini artırabilir. Cihazın dikkatli kullanılması ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanması önemlidir.” uyardı.

Sebzeleri pişirmeden önce ıslatmak akrilamid oluşumunu azaltabilir.

Başta patates ve tahıl ürünleri olmak üzere Airfryer ile pişirilen bazı gıdalarda akrilamid adı verilen kanserojen bir bileşiğin oluşabileceğinin altını çizen Yılancıoğlu, “Akrilamid, yüksek sıcaklık ve düşük nemli ortamlarda oluşan doğal bir süreçtir. Bu nedenle, airfryer kullanırken kızartma süresi ve sıcaklığının düzenlenmesi akrilamid oluşumunu azaltmak için değerlidir. Bunu önlemek için cihazın kullanım kılavuzunda tavsiye edilen pişirme seçeneklerini kullanmak, mümkünse sebzelerin kabuklarını soymak ve nişasta içeren patates gibi sebzeleri pişirmeden önce suda bekletmek akrilamid oluşumunu azaltabilir. Yiyeceklerin yüksek ısıda uzun süre pişmesine, yapışmamasına ve kararmaması için özen gösterilmelidir.” dedi.

Bilinçli kullanımla besin maliyeti kaybı önlenebilir

“Yüksek sıcaklıkta ve hava akımıyla pişirme, bazı yiyeceklerin değerini azaltabilir.” Yılancıoğlu, özellikle suda çözünen vitaminler ve antioksidanların bu pişirme sistemi ile daha az etkili olabileceğine değindi. Yılancıoğlu, “Airfryer’ı kullanırken pişirme süresini olabildiğince kısa tutmak ve sebzeleri bütünlüklerini koruyacak şekilde kesmek besin kaybını azaltabilir. Mümkünse daha çok taze ve çiğ sebze tüketmek sağlık açısından faydalıdır ve akrilamid gibi kanserojen içeriklerin oluşumunu engeller. söz konusu.

Sıfır yağ tüketimi fayda değil zarar getirir…

Airfryer’ın temel amacının klasik kızartma yöntemlerine göre daha az yağ kullanmak olduğunu belirten Yılancıoğlu, bazı kişilerin sağlıklı olma düşüncesiyle yağ kullanımını tamamen ortadan kaldırdığını ve bunun da ürünlerin lezzet ve doku kalitesini olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi. yemek . Vücudumuzun Omega 3 gibi uçucu yağlara ihtiyacı vardır. Sıfır yağ tüketimi fayda değil zarar getirir. Zeytinyağı gibi yağları tüketmek Akdeniz diyeti için sağlıklıdır.” bir teklifte bulundu.

Airfryer kullanımına güvenmek yerine diyetinizi gözden geçirin

Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, olası aksilikleri en aza indirecek önerileriyle sözlerini şöyle tamamladı:

“Dengeli bir diyet oluşturmak, çeşitli pişirme yöntemleri kullanmak ve airfryer ile yemek pişirirken yiyecekleri dikkatle izlemek önemlidir. Sağlıklı sonuçlar elde etmek için yalnızca airfryer kullanımına güvenmek yerine, genel olarak diyetinizi gözden geçirmeniz ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına odaklanmanız önemlidir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa özellikle diyetinizle ilgili bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberpasinler.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu