Haber

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, deprem bölgesindeki tarım ve hayvancılıktaki gelişmeleri anlattı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Orta ve uzun vadede burada tarımsal üretimin sürekliliğini sağlamak için güçlü destekler ve tarımsal üretim planlamaları hazırlıyoruz, inşallah yakında açıklayacağız.” söz konusu.

Adıyaman Valiliğini ziyaret eden Bakan Yumaklı, Vali Osman Varol ile görüşerek Afete Uyum Toplantısına katıldı.

Yumaklı burada yaptığı konuşmada Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda 7 Ağustos’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Elif Dayıoğlu’na taziye ve taziyelerini iletti.

16 bin ton yem ve çiftlik hayvanının barınması için depremden etkilenen 11 ilde 16 bin 453 çadır dağıtıldığını belirten Yumaklı, deprem bölgesindeki sütleri toplayarak çiftçilere destek olduklarını söyledi.

Bakılamayan hayvanların Et ve Süt Kurumu tarafından alındığını belirten Yumaklı, “Arıcılık bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri. 10 bin 328 arıcıya 5 bin 358 ton yemlik şeker dağıtıldı. Adıyaman’da 280 tona yakın şeker 821 arıcımıza hızla dağıtıldı.O dönemde üreticilerimizin elinde tahıl vardı, cinsi ne olursa olsun TMO aracılığıyla alınıyordu.” dedi.

Deprem bölgesinde uygun bulunan tüm projeler hibe matrahına dahil edildi.

Adıyaman’ın tütün üretiminde lider konumda olduğunu vurgulayan Yumaklı, üreticilerin kayıplarını telafi etmek için çaba sarf ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Adıyaman’da deprem bölgesinde 8,8 milyar liralık bir desteğin 470 milyon civarında olduğunu söyleyebilirim, hızlı bir şekilde ödendi. Bu süreçte yine TARSİM sigortası yaptıran üreticilerimizin tazminatlarının ivedilikle ödenmesini sağladık.” Devlet Su İşlerimizin tüm deprem bölgesinde olduğu gibi Adıyaman’da da içme suyu ile ilgili su kuyularının etüdü vardı ve bitti.Üreticilerimizin 2023 yılına gelmesi için açılan sulama kanalları açıldı. depremden zarar görenler onarıldı ve hazır hale getirildi.Orta ve uzun vadede burada tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak için güçlü destekler ve tarımsal üretim planlaması hazırlıyoruz, bunları yakın zamanda inşallah açıklayacağız.Tabii ki sektör temsilcileri ile koordineli çalışarak yapıyı güçlendirmek istiyoruz.Yine 11 ilimizde kırsal kalkınma yatırımları bazında pozitif ayrımcılık yapıyoruz.Uygun olan tüm projeleri hibe desteği kapsamına aldık.”

Küçükbaş hayvan dağıtımı bu ay tamamlanacak.

Yumaklı, kırsal kalkınma takviyeleri kapsamında Adıyaman’a 21,3 milyon liralık hibe desteği sağladıklarını, projeler için ise 38 milyon liralık ek destek paketi hazırladıklarını kaydetti.

Genç girişimciler için başlattıkları Uzman Eller Projesi kapsamında Adıyaman’da kabul ettikleri 33 projeye 9 milyon liraya yakın hibe sağladıklarını anlatan Yumaklı, şöyle devam etti:

“Deprem bölgesinde küçükbaş hayvanını kaybeden vatandaşlarımıza bu ay sonu itibarıyla tüm küçükbaş hayvanlarını vermiş olacağız. Şimdiye kadar 43 bin 573 küçükbaştan 24 bin 314’ü teslim edildi. Yine bu 11 oldu. Adıyaman’da deprem bölgesinde bin 213 kayıp.4 bine yakın büyükbaş hayvan teslim edildi Adıyaman için tamamının dağıtımı 17 Ağustos’ta tamamlanacak.Deprem bölgesinde 5 bin 804 büyükbaş hayvan kayboldu bunların teslimatlarına başlayacağız yine yakın bir dönemde.Yine kümes teslimatları ay sonuna kadar tamamlanacak.”

“Adıyaman’ı Türkiye’nin badem üssü yapmayı planlıyoruz”

TMO’nun deprem bölgesindeki 11 ilden 1,5 milyon ton eser satın aldığını hatırlatan Yumaklı, şunları kaydetti:

“TMO, aldığı iş için 12 milyar liralık ödeme yaptı. Adıyaman’da alınan ürün miktarı 200 bin ton, bunların miktarı ise yaklaşık 1.5 milyar lira, ne zaman üreticilerimizin hesabına yatırılacak.” vadeleri geldi.An itibariyle TMO’da bekleyen randevu miktarı 75 bin ton.Onlarda da rastgele bir sıkıntı yok.Bu süreç devam ediyor en kısa sürede alımları tamamlanacak.Tabiki lider Adıyaman Türkiye’de yüzde 18 pay ile badem üretiminde Türkiye’de badem üreticilerimizin sıkıntılarını da biliyoruz yakından takip ediyoruz ve çözeceğiz söz veriyorum Adıyaman’ı Türkiye’nin badem üssü yapmayı planlıyoruz. dut ve hurma üretiminde Türkiye’de ilk 3 içerisinde yer alan Adıyaman’ın zengin bitkisel potansiyeli ve tarımsal potansiyelini artırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Bakan Yumaklı, Adıyaman’da ayçiçeği, mercimek ve kırmızı mercimek tarımını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

carsamba-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu