Ekonomi

Merkez Bankası faiz oranını yüzde 45’e çıkardı

merkez bankası Faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ( TCMB ) faiz kararını açıkladı. Yılın ilk toplantısını gerçekleştiren Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini beklentiler doğrultusunda belirledi. 250 baz puan artışla yüzde 45’e çıktı.

‘Aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş devam etti’

PPK karar metninde şu ifadelere yer verildi:

“Aralık ayında manşet enflasyon, son Enflasyon Raporu’ndaki görünüme paralel olarak arttı. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutuyor. Öte yandan yakın vadeli göstergeler şunu gösteriyor: Nakit sıkılaşmasının finansal koşullara yansımasıyla iç talebin azalacağı, öngörülen enflasyonla mücadele süreciyle yeniden dengelenmenin dengelendiğine işaret ediyor.Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki sınırlı iyileşmenin devam ettiği değerlendirmesinde bulunuyor.Dış finansman koşulları, rezervlerin güçlenmesi, Cari hesap istikrarındaki iyileşme ve Türk Lira varlıklarına olan talep döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunuyor. “Bu bağlamda, aylık enflasyonun altında yatan eğilimdeki düşüş devam etti.”
“Kurul, mali sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerini dikkate alarak, enflasyonla mücadele için gerekli nakit sıkışıklığı seviyesine ulaşıldığını ve bu seviyenin gerektiği sürece korunacağını değerlendirdi. Kurul, enflasyonun mevcut seviyesini belirledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş görülene ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar siyasi ilgi sürdürülecektir.” Enflasyon görünümüne ilişkin belirgin ve kalıcı risklerin varlığı halinde nakit sıkışıklığı gözden geçirilecektir. Heyet, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde basitleştiriyor. Heyet, sadeleşme sürecine paralel olarak kredi arzı ve mevduatların azaltılmasını değerlendiriyor. Faiz oranlarında yaşanabilecek dalgalanmalara rağmen makro ihtiyati kararlarla nakit transfer sistemini destekleyecektir. Konsey, faiz kararlarının yanı sıra nakit sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak niceliksel sıkılaştırmaya devam edecek. “Konsey, mali sıkılaştırmanın gecikmiş etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak mali ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika kararları almaya devam edecektir.”

Enflasyona ve ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı ana hedefi doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. “Kurul, kararlarını öngörülebilir, veriye dayalı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”

Aralık ayında 250 baz puan arttı

Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda 2023 yılının son ayında politik faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’e çıkardı.

haberbeysehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu