Haber

Bakan Kacır, PROTA Teknoloji Üretim Çalıştayının açılışında konuştu. İfade

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi, modern makine-ekipman parkı ve proaktif danışmanlık desteğiyle Türkiye ve Avrupa’da benzer gelişim hikayesi gösteren altyapılar için referans haline gelecektir.” söz konusu.

PROTA Teknoloji Üretim Çalıştayının açılış törenine Bakan Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. katıldı. Hasan Mandal’ın katılımıyla OSTİM Teknopark’ta gerçekleştirildi.

Burada yaptığı konuşmada Kacır, 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, hızlı trenlerden bataryalara, güneş enerjisinden rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan akıllı tıbbi cihazlara kadar farklı yenilikçi teknoloji alanlarında atılım yapacaklarını söyledi. endüstriyel robotlardan yeni nesil uydu teknolojilerine kadar.

Güçlü uluslararası iş birliği sistemlerinin bu noktada değerli olduğunu belirten Kacır, Türkiye’nin özellikle Avrupa Birliği (AB) programlarıyla entegrasyon konusunda ciddi katkı sağladığını ifade etti.

Kacır, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanlarındaki güçlü bağları ve altyapısıyla AB programlarından her geçen gün daha fazla faydalandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Dünyanın en yüksek bütçeli kamu Ar-Ge programı olan Horizon Europe’da 391 projeyle ülkemize 233,6 milyon avroluk fon kazandırdık. Horizon 2020’nin 7 yılı. Toplam bütçesi 7,5 milyar euro”Eylül ayında Dijital Avrupa Programına katılmak için imzamızı imzaladık. Bu programla altyapımız ve şirketlerimiz dijitalleşme için yurt dışı fonlardan yararlanabilecek ve uluslararası ağlara entegre olabilecek.”

Atölye tasarımdan prototiplemeye katkı sağlayacak

AB ile bir diğer ortak girişimin Rekabetçi Segmentler Programı olduğuna işaret eden Kacır, bugün açılan tesisin finansmanı da dahil olmak üzere bugüne kadar 89 projeye destek verdiklerini ve 760 milyon euro yatırım yaptıklarını anlattı.

Kacır, kurdukları ortak kullanım tesislerinden yaklaşık 10 bin KOBİ ve esnafın yararlandığını, kurulan veya desteklenen Ar-Ge ve inovasyon tesislerinden ise binden fazla işletmenin yararlandığını ve toplam 1313 araştırmacının istihdam edildiğini belirtti.

AB programlarının en büyük hedefinin Türkiye’nin Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji altyapısını güçlendirmek olduğunu vurgulayan Kacır, bu altyapının en önemli yapı taşlarından birinin sayısı 101 olan ve 9 bin 700’ün üzerinde yenilikçi firmanın yer aldığı teknoparklar olduğunu ifade etti.

Kacır, teknoparkların üretilen projelerin ticarileşmesini sağlarken, katma değeri yüksek ürünler elde ederek Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağladığını söyledi.

Bu yapılardan biri olan PROTA’nın yaklaşık 5 milyon avroluk bir yatırım olduğunu belirten Kacır, çalıştayın OSTİM teknoloji-sanayi ekosistemine tasarım, prototipleme ve ticarileştirme alanlarında katma değer getireceğine inandığını belirtti.

“Sosyal inovasyon projesi”

Kacır, savunma ve havacılık sektörünün kritik alt yüklenicilerini bünyesinde barındıran OSTİM’in, iş ve iş makinaları, medikal sektörü, raylı ulaşım sistemleri ve iletişim teknolojileri alanlarında özgün ürünleriyle Türkiye’yi uluslararası pazarlarda başarıyla temsil ettiğini anlattı.

OSTİM Teknopark’ın bugün geldiği noktada 4 farklı yerleşkede 180 firmayla, 1500’e yakın çalışanıyla ve yüzde 99 doluluk oranıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:

“Bu teknoparkta, hızlandırma programları, mentorluk projeleri ve kuluçka şirketlerini serbest piyasaya hazırlayan yeni fikirleri özel şubelerle buluşturan yatırım ağı platform hizmetleri girişimcilere sunuluyor. PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi, modern makine-ekipman parkıyla ve Proaktif danışmanlık destekleri Türkiye ve Avrupa’da mevcuttur.” benzer gelişim hikâyesi gösteren altyapılar için referans konumuna yükselecek. Burası OSTİM’deki sanayicilerimiz başta olmak üzere Ankara’daki tüm KOBİ’lerimiz tarafından son teknoloji talaşlı imalat, robotik kaynak ve lazer sistemleri, metal ve plastik eklemeli imalat gibi alanlarda kendilerini geliştirmek için ortaklaşa kullanılacak. “Açık ve erişilebilir olacak. Bu açıdan bunun sadece bir teknoloji altyapısı değil aynı zamanda bir sosyal inovasyon projesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Kacır, Türkiye Yüzyılı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “teknolojide herkes için fırsat eşitliği” konusunun her zaman Bakanlığın en önemli gündem maddelerinden biri olacağını sözlerine ekledi.

kas-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu