Haber

Akşehir asırlık tarihine sahip çıkıyor

Akşehir asırlık tarihine sahip çıkıyor

KONYA – Konya’nın Akşehir ilçesinde kültürel ve tarihi miras korunarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile harap olan tarihi dokuların yeniden hayat bulması ve turizmden hak ettiği değeri alması amaçlanıyor.

Nasreddin Hoca’nın memleketi olan Konya’nın Akşehir ilçesinde 73 hektarlık sit alanı üzerinde yaklaşık 2 bin tarihi yapı bulunuyor. Akşehir’in gerçek kimliğini ve varlığını hissettiren bu yapıların 425’inde; Cumbalı, Eli Böğür, Kim Geldili asırlık konakların yanında; 257 Arasta Dükkanı, Rüştü Bey Hanı, Yukarı Hamam, Rahip Evi ve Ermeni Kilisesi restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılıyor. Akşehir’in kültürel ve tarihi mirası korunarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile harap olan tarihi dokuların yeniden hayat bulması ve turizmden hak ettiği karşılığı alması amaçlanıyor. Akşehir Belediyesi tarafından yürütülen onarım çalışmaları birer birer tamamlanırken, Konya’ya gelen binlerce turistin de Nasrettin Hoca’nın memleketi olan Akşehir’e gelmesi hedefleniyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi de Akşehir’deki onarım çalışmalarına destek veriyor.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Akşehir’in Konya merkezden sonra en çok Selçuklu dönemi eserlerine sahip şehir olduğunu belirterek, “Akşehir’imiz 16 türkü, 8 folklor, doğal ve tarihi güzellikleri ile tam bir saklı turizm cennetidir.” bu tarihi dokuyu korumak ve yaşatmak. Akşehir’in artık turizmden hak ettiği değeri alması gerekiyor” dedi.

3 kültür merkezine sahip şehir

Başkan Salih Akkaya, restorasyonu tamamlanan Tarihi Ermeni Kilisesi’nin hizmete açılmasıyla birlikte Akşehir’in muhteşem akustiğine sahip üçüncü bir kültür merkezi ve sanat evine kavuşacağını belirtti. Restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirten Başkan Akkaya, “Akşehir’imizdeki tarihi yapıları tek tek gün yüzüne çıkarmaya devam ediyoruz. Bu tarihi mekandaki restorasyon çalışmalarımız tamamlandı. Tefrişat çalışmalarımız devam ediyor. Akşehir’imizin bir anlamda 3. kültür merkezi ve sanat konutu olan bu yapı, akustiği ve barok işlemeleriyle gerçekten olağanüstü bir tarihi eserdir.

Tarihi kilisenin yanındaki Rahip Evi’nde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Akkaya, restorasyonun tamamlanmasının ardından bu binanın butik otel olarak hizmete açılacağını, Akşehir’i ziyaret eden misafirlerin keyifli bir tatil geçireceklerini sözlerine ekledi. tarihi konutların bulunduğu nostaljik sokaklarda nostaljik yapı.

Akşehir Müze Müdürü Sevcan Çavdar da Akşehir’in konumu gereği birçok kültüre ev sahipliği yaptığını belirterek, Akşehir Belediyesi tarafından restore edilerek 1800’lerin sonunda yapılan tarihi Ermeni Kilisesi ve Rahip Evi’nin turizme kazandırıldığını sözlerine ekledi.

Akşehir’e ziyarete gelen yerli turistler, “Buraya Nasreddin Hoca’nın diyarı olarak geldik ama geldiğimizde gördük ki gezdiğimiz yerlerde, tarihi cumbalı evlerde, tüm tarihi doku çok iyi. Korunmuş. Akşehir’de büyük bir tarih var. Sizi Akşehir’i ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu