Ekonomi

ABD nakit sıkıntısı çekecek! Piyasaları sallayan 1 Haziran uyarısı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Lideri Kevin McCarthy’ye borç limitiyle ilgili yeni bir mektup yazdı.

Hazine Bakanlığı’nın McCarthy’ye federal hükümetin faaliyetlerini finanse etmeye devam etme kabiliyeti hakkında bilgi vermek için McCarthy’ye yazdığını belirten Yellen, 13 Ocak’ta yazdığı bir mektupta nakit ve acil durum önlemlerinin Haziran başından önce tükenme ihtimalinin düşük olduğunu hatırlattı.

Yellen, “Son federal vergi tahsilatlarını inceledikten sonra, en iyi tahminimiz, Kongre borç limitini artırmadığı veya askıya almadığı takdirde, hükümetin Haziran ayı başlarında ve potansiyel olarak 1 Haziran’ın prestijiyle tüm yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğidir.‘ diye değerlendirdi.

“KONGRE KISA SÜREDE HAREKETE GEÇMELİ”

Bu tahminin mevcut bilgilere dayandığına işaret eden Yellen, Hazine’nin olağanüstü önlemlerinin sona ereceği fiili tarihin, federal gelir ve harcamaların doğası gereği değişken olması nedeniyle bu tahminlerden birkaç hafta sonra olabileceğini kaydetti.

Hazine’nin devlet borçlarını ne zaman ödeyemeyeceğini tam olarak tahmin etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Yellen, daha fazla bilgi geldikçe Kongre’yi bilgilendirmeye devam edeceğini söyledi.

Janet Yellen “Mevcut tahminler göz önüne alındığında, hükümetin ödemelerini yapmaya devam edeceği uzun vadeli kısıtlamayı sürdürürken, Kongre’nin borç limitini artırmak veya askıya almak için mümkün olan en kısa sürede harekete geçmesi zorunludur.”sözlerini kullandı.

DEVLET VE YEREL İDARİ TAHVİL İHRACATI BEKLİYOR

Hazine Bakanlığı’nın Devlet ve Yerel Yönetimler Serisi (SLGS) hazine tahvili ihracını da askıya aldığına işaret eden Yellen, bunların eyalet ve belediyelere ihraç edilen özel amaçlı hazine tahvilleri olduğunu, ihraçlarının borç limitine dahil olduğunu ancak bunun borç limitine ilişkin risklerin yönetilmesine yönelik adımlar atılacaktır. Eyalet ve yerel yönetimler mali durumlarını yönetmek için değerli bir araçtan mahrum kalacakları için bunun maliyetli olabileceğini söyledi.

Yellen, “Borç limitini askıya almak veya artırmak için son dakikaya kadar beklemenin işletmelere ve tüketici güvenine ciddi şekilde zarar verebileceğini, vergi mükellefleri için kısa vadeli borçlanma maliyetlerini artırabileceğini ve ABD’nin kredi notunu olumsuz etkileyebileceğini geçmişteki borç limiti açmazlarından öğrendik.”değerlendirmesini yaptı.

Kongre’nin borç limitini yükseltmemesi durumunda bu durumun Amerikalı aileleri ciddi şekilde sıkıntıya sokacağına işaret eden Yellen, bunun ABD’nin küresel liderliğine zarar vereceğini ve ulusal güvenlik çıkarlarını savunma kabiliyeti konusunda soru işaretleri yaratacağını vurguladı.

Yellen, Kongre’yi ABD’nin prestijini korumak için mümkün olan en kısa sürede harekete geçmeye çağırdı.

BORÇ LİMİT FARKI

ABD’de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç sınırına ulaştı.

borç limiti veya borç tavanı, “ABD hükümetinin borçlarını ödemek için ödünç alabileceği para miktarının üst sınırı”araç.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, borç limiti müzakerelerinde değerli harcama kesintilerinden yana. Demokratlar borç limitini yükseltmekte ısrar ediyor ve Cumhuriyetçilerin makul harcamaları kısma tekliflerini geri çeviriyor.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında çıkmaza giren borç limiti konusunun piyasaları sarsmasından endişe ediliyor. ABD’de resesyon beklentileri yükselirken, borç limiti konusunda iki taraflı hesaplaşma her zamankinden daha fazla risk taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu