Ekonomi

AB, sınırda karbon vergisi uyguluyor

AB Konseyi, Sınırda Karbon Düzenleme Sistemi (CBAM) müzakerelerinde üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) müzakerecileri arasında şartlı uzlaşmaya varıldığını duyurdu.

Buna göre, AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında, AB çalışmaları için ödenen karbon bedelini ithal mallar için ödenen karbon bedeli ile eşitleyecek bir mekanizma kurulacaktır.

Bu sistem ile AB’ye ithalat yapan şirketlerin, üretim yaptıkları ülkede ödedikleri karbon fiyatı ile AB’deki karbon fiyatı arasındaki farkı ödemek için CBAM sertifikası almaları gerekecek.

Yeni uygulama, AB üyesi olmayan ülkeleri iklim hedeflerini yükseltmeye teşvik edecek.

Sadece AB ile birebir iklim hedefleri olan ülkeler CBAM sertifikası almadan AB’ye ihracat yapabilecek.

Yeni kurallar, üretimin AB’den daha ılıman iklim ve çevre politikalarına sahip ülkelere kaymasını engelleyecek.

Bu bahiste birinci yasa olacak olan CBAM, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarına tam uyumlu olacak şekilde tasarlanacaktır.

CBAM, 1 Ekim 2023’ten itibaren geçerli olacaktır.

Bu çerçevede, ithalatçının yükümlülüklerini raporlamasını içeren sınırlı bir geçiş dönemi uygulanacaktır. Geçiş sürecinin bitiş tarihi önümüzdeki günlerde netleşecek.

CBAM, demir, çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ile birlikte vida ve cıvata gibi benzer demir veya çelik ürünleri kapsayacaktır.

AB’nin emisyon ticareti sistemi kapsamında, sera gazı emisyonları için serbest limit alan bu bölümlerdeki şirketlerin izinleri de kademeli olarak kaldırılacak.

CBAM düzenlemesi, diğer ilgili riskler analiz edildikten sonra resmi olarak kabul edilecektir.

Düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için AB ülkeleri ve AP tarafından resmi olarak onaylanması gerekiyor.

AB, Probe Carbon Yönetmeliği ile karbon fiyatlandırma sistemi olmayan ülkelerden karbon ayak izi yüksek olan malların ithalatını izlemeyi ve azaltmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu