Haber

Haftanın tarihinin görünümü

Allah’ın son elçisi olan İslam Peygamberi Hz. Muhammed, miladi takvime göre 8 Haziran 632’de Medine’de vefat etmiştir.

610 yılında Hira Mağarası’nda vahiy meleği Cebrail’e ilk vahiy gelen “Oku” emriyle peygamberlik verilen Hz.

İslam’ı yayan, insanlığı İslam’a davet eden Hz. Muhammed, 632 yılında yaptığı hac ziyareti sırasında verdiği veda hutbesinde Müslümanlara öğütler vermiş ve onlara Allah’ın emirlerini bir kez daha hatırlatmıştır.

Hacdan sonra Hz. Muhammed 632’de Medine’de öldü.

Atatürk bütün çiftliklerini ve mal varlığını Türk milletine bağışlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 11 Haziran 1937’de tüm çiftliklerini ve mal varlığını Türk milletine bağışlamıştır.

Tarıma ve çiftçiye büyük değer veren Atatürk, 1925 yılından başlayarak 13 yıl boyunca çiftliklerde planlı ve ciddi çalışmalar yaptırmış, çiftlikler kurarak toprakları tarıma uygun hale getirmiştir.

Atatürk, başta Atatürk Orman Çiftliği olmak üzere Anadolu’nun farklı yerlerinde kurduğu çiftlikleri yerli ve yabancı uzmanlara incelettirmiş, bu topraklardaki bitki ve hayvanlar üzerinde çeşitli araştırmalar yaptırmıştır.

Çiftliklerdeki arazileri rehabilite edip yerine göre düzenleyen Atatürk, tarımla ilgili okullar için örnek deney ve staj alanları oluşturmuştur. Çiftliklerde halkın gerektiğinde ziyaret etmesi ve bilgi alması için yerler sağladı.

Atatürk, bu çiftliklerde sağlıklı gıdalar ürettirerek halka tarımdan nasıl para kazanılacağını öğretmeyi amaç edinmiştir. Gazi, çevre köylerle kooperatiflerin kurulmasına öncülük ederek tarımda işbirliğinin değerini gösterdi.

Mustafa Kemal Atatürk, çiftliklerde yaptığı çalışmalarla tarımda büyük bir ivme gördükten sonra bunların Hazine’ye devredilmesine karar verdi. Atatürk, çiftlikler devletin elinde olursa tarımla ilgilenenlerin daha rahat ve kolay yararlanacağını düşündü.

Atatürk, yasal hazırlıkları tamamladıktan sonra 11 Haziran 1937’de Trabzon’da bulunduğu sırada bütün çiftliklerini ve mal varlığını Türk milletine bağışladığını ilan etti.

Türkiye’nin ilk kalp ameliyatı Gülhane’de

Türkiye’de ilk kalp ameliyatı 8 Haziran 1951’de Gülhane Askeri Hastanesi’nde gerçekleşti. Bu ameliyatın ardından Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde açık kalp ameliyatları, kalp pili ve kalp kapağı ameliyatları yapıldı.

Bazı önemli olaylar şunlardır:

5 Haziran

1883 – Das Kapital’in yazarı Alman filozof Karl Marx Londra’da öldü.

1883- Orient Ekspresi, Paris’ten İstanbul’a hareket etti.

1916- Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Osmanlı topraklarına kattığı Hicaz’da isyan çıktı.

1926- Türkiye, İngiltere ve Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı. Türkiye, Musul petrol gelirlerinin yüzde 10’unu 25 yıllığına almayı kabul etti ve Musul’daki haklarından vazgeçti. Ancak daha sonra 500.000 £ karşılığında yüzde 10 hisse alma hakkından feragat etti.

1947- ABD Başkanı Harry Truman, Dışişleri Bakanı George C. Marshall tarafından hazırlanan ve komünizm tehdidine karşı koymayı amaçlayan “Marshall Planı”nı imzaladı.

1964 – İnönü hükümetinin Kıbrıs’a müdahale kararı alması üzerine ABD Lideri Johnson, İsmet İnönü’ye ABD destekli silahların müdahalede kullanılamayacağını belirten bir mektup gönderdi. Bu mektuba daha sonra “Johnson mektubu” adı verildi.

1967- İsrail ile Arap ülkeleri arasında tarihte “Altı Gün Savaşları” olarak bilinen çatışma başladı. Çatışmadan sonra kendisinden daha fazla toprak elde eden İsrail, Gazze Şeridi’ni, Beytüllahim ve El Halil şehirlerini, Batı Şeria’yı ve Golan Tepeleri’ni ele geçirdi.

2004- “Tiyatronun yaşayan abidesi” olarak anılan sanatçı Necdet Mahfi Ayral 96 yaşında vefat etti.

2012- Türkiye’de ilk kez düzenlenen Dünya EkonomiForum İstanbul’da başladı.

2012- Dünyada bir ilk olan Cinsiyet Kimliği Yasası Arjantin’de yürürlüğe girdi.

2012- Suriye, Türk ve Batılı ülkelerin diplomatlarını “istenmeyen adam” ilan etti.

2013- Pakistan’da Navaz Şerif üçüncü kez başbakan seçildi.

2013- Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan Demiryolunun temeli, Türkmenistan Devlet Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Lideri İmamali Rahman ve Afganistan Devlet Lideri Hamid Karzai’nin katılımlarıyla düzenlenen törenle atıldı.

2015- Teknesiyle dünya turuna çıkan ilk Türk olan Sadun Boro, Marmaris’te tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybetti.

2016- Osmaniye’ye gitmekte olan ilkokul öğrencileri, öğretmenleri ve velileri taşıyan midibüsün su kanalına düşmesi sonucu 14 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

2017- İçişleri Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan duyurusu ile aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de bulunduğu 130 kişinin Türk vatandaşlığından çıkarıldı.

2017- Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen, “teröre destek vermekle” suçladıkları Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Ülkelerinin hava sahasını Katar’a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerini terk etmelerini isterken, Suudi Arabistan da Katar’ın tek kara sınırını kapattı.

2019- Gianni Infantino, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) Başkanlığına yeniden seçildi.

2019- Bosna-Hersek’te, muhtemelen 1992-1995 savaşında öldürülen Boşnak sivillere ait kemik kalıntılarının bulunduğu yeni bir toplu mezar bulundu.

2021- “Futbolda şike-tespit” davasında kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, “gizliliği ihlal”, “belgede sahtecilik” ve “iftira” suçlarından 1406 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

6 Haziran

1919 – İstanbul’daki İngiliz Kuvvetleri Komutanı General Milne, Harbiye Nezareti’ne bir yazı göndererek Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’dan geri çağrılmasını talep etti. Harbiye Nazırı Şakir Paşa da 8 Haziran’da Mustafa Kemal Paşa’ya bir mektup göndererek geri dönmesini istedi.

1944 – Müttefikler Normandiya’ya çıktı.

1961- Ordu bünyesindeki Silahlı Kuvvetler Birliği, Başkan Cemal Gürsel’e bir muhtıra verdi. Muhtırada görevden alınan Hava Kuvvetleri Komutanı İrfan Tansel’in görevine iade edilmesi istendi. Tansel, 8 Haziran’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na döndü.

1968 – ABD Senatörü ve Lider Adayı Robert Kennedy vurularak öldürüldü.

1968- Milli Mücadele Komutanı ve eski Meclis Başkanlarından Orgeneral Kazım Özalp, 86 yaşında Ankara’da öldü.

1983- Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruldu. Genel Başkanlığa Erdal İnönü seçildi.

2000- Şili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet’nin dokunulmazlığı kaldırıldı.

2011- Dönemin Genelkurmay Başkanı olan eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in görevi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “12 Eylül darbesi” soruşturması kapsamında alındı. 2,5 saat süren sorguda Evren’e 12 Eylül ve öncesine ilişkin 12 soru soruldu.

2011- Alman kabinesi, ülkedeki nükleer santralleri 2022 yılı sonuna kadar kademeli olarak kapatma kararı aldı.

2013- Dünyanın en eski primat fosili Çin’de bulundu. Daha önce bilinmeyen bir primat cinsi ve çeşidinin kalıntılarının 55 milyon yıllık olduğu bulundu.

2015 – UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Juventus ile Barcelona arasında oynanan final maçını yöneten hakem Cüneyt Çakır, UEFA kulüp organizasyonlarında final yöneten ilk Türk hakem oldu.

2016- Irak’ın Felluce şehrinde 400 ceset içeren bir toplu mezar bulundu.

2017- Gökbilimciler bilinen en sıcak gezegeni keşfettiler. Dünya’dan yaklaşık 650 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gezegenin yüzey sıcaklığının 4.300 derece olduğu belirlendi.

2021- Terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticisi ve Mahmur’un genel müdürü “Doktor Hüseyin” kod adlı Selman Bozkır, MİT tarafından etkisiz hale getirildi.

2021- 3 Haziran’da Nijerya’nın Batı Afrika ülkesi Kebbi eyaletinde silahlı kişilerce düzenlenen saldırılarda 88 kişi hayatını kaybetti.

2022- Tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık artışı içeren yönetmeliğin yıl başından itibaren geçerli olmasına karar verildi.

7 Haziran

1557- Mimar Sinan tarafından yaptırılan Süleymaniye Mescidi açıldı.

1866- Anadolu’da kurulan ilk demiryolu hattı İzmir-Aydın arasında hizmete açıldı.

1889- Ertuğrul gemisi Japonya’nın Yokohama Limanı’na yanaştı. Gemi dönüş yolunda battı.

1914- Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan Panama Kanalı gemilere açıldı.

1920- “Basın ve İstihbarat Genel Müdürlüğü” (Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü) kuruldu.

1929- Vatikan bağımsız bir devlet oldu.

1939- CHP Yürütme Kurulu, devlet ve parti yönetimlerini yeniden ayırma kararı aldı.

1942- Etimesgut fabrikasında yapılan ilk Türk uçağı havalandı.

1945- Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan’ın imzaladığı “Dörtlü Onayı” olarak bilinen önerge CHP Meclis Grubu’na sunuldu.

1956- Demokrat Parti Hükümeti’nin muhalefet partileri ve basından eleştiri almasını önlemek için hazırladığı Basın Kanunu Meclis’te kabul edildi. Bir gazetenin çıkarılması ve imtiyazının elde edilmesi için ağır şartlar öngören kanun, yayın anlayışını da kontrol ediyordu.

1977- 13. Uluslararası Altın Orpheus Müzik Yarışması’nda Semiha Yankı birinci oldu.

1982- Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut Akbay ve eşi bir Ermeni teröristin saldırısına uğradı. Saldırıda Erkut Akbay öldü, eşi Nahide Akbay ağır yaralandı.

1997- Genelkurmay Başkanlığı’nın “İslam sermayesinin finans ve eğitim stratejisi” konulu brifingine yüksek yargı lider ve üyelerinin yanı sıra Ankara DGM’den 18 savcı ve hakim katıldı.

2006- Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Necmettin Erbakan’ın “Kayıp trilyon” davasında “özel belgelerde sahtecilik” suçundan aldığı 2 yıl 4 ay hapis cezasını yeniden görülen duruşmanın ardından değiştirmedi, cezasını 2006’da çekmesine karar verdi. onun ikametgahı.

2012- Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in genelkurmay başkanı ve sekreteri Abdulhamid Mahmud Al Tikriti idam edildi.

2013- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve eşi Lyudmila, 30 yıllık evliliklerini sonlandırdıklarını açıkladılar. Putin, Rusya siyasi tarihinde Petro’dan 316 yıl sonra eşinden resmen boşanan ilk lider olarak tarihe geçti.

2016- İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Vezneciler semtinde çevik kuvvet polisini taşıyan araçlara düzenlenen bombalı saldırıda 7’si polis 11 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı.

2016- Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyası bulunan milletvekillerinin milletvekilliği dokunulmazlıklarını kaldıran anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

2017- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani, KBY Parlamentosu’ndaki siyasi partilerin temsilcileriyle yaptığı toplantıda “bağımsızlık referandumu” için 25 Eylül tarihinin belirlendiğini duyurdu. Açıklama Türkiye’den sert tepki aldı.

2017- Alman Bakanlar Kurulu askerlerinin İncirlik Üssü’nden çekilmesine karar verdi. Alman birliğinin Ürdün’de konuşlanacağı bildirildi.

2017- Myanmar’da 108 yolcu ve 14 kişilik mürettebat taşıyan askeri uçak Andaman Denizi açıklarında düştü. Olayın ardından 90 kişinin cesedi ve uçağın enkazına ulaşıldı.

2018- Afganistan Devlet Lideri Ashraf Ghani, Taliban’a karşı savaşta geçici ateşkes ilan ettiklerini açıkladı.

2019- İngiltere Başbakanı Theresa May’in Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ettiği bildirildi.

2022- Ankara’da 7-15 Haziran tarihlerinde şiddetli yağışların yol açtığı sel ve sel felaketinde 6 kişi hayatını kaybetti.

8 Haziran

632- Son peygamber Muhammed öldü.

1632-IV. Murat, Yeniçerilere karşı baskı dönemini başlattı.

1949 – Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) hazırladığı raporda, film yıldızları Frederic March, John Garfield, Paul Muni ve Edward G. Robinson’ın da aralarında bulunduğu Hollywood ünlüleri Komünist Parti üyesi ilan edildi. Bu raporla birlikte, Birleşik Devletler’i 1940’ların sonları ve 1950’ler boyunca saracak olan komünizm karşıtı histeri başladı.

1951- Türkiye’de ilk kalp ameliyatı Gülhane Askeri Hastanesi’nde yapıldı.

1952- Yunanistan Kralı I. Paul ve Kraliçe Frederika Türkiye’ye geldi.

1958- İstanbul Beyazıt Meydanı’nda 300 bin kişinin katıldığı Kıbrıs için “Ya Taksim Ya Ölüm” mitingi düzenlendi.

1960- Ordu mensupları alyanslarını Hazine’ye bağışlamaya başladı. 27 Mayıs’a ve orduya destek için İstanbul’da miting düzenlendi.

1973- İspanya’yı 34 yıl yöneten General Franco, Luis Blanco’yu devlet başkanı olarak atadı.

1973 – Boğaziçi Köprüsü’nden araçla geçilmeye çalışıldı.

1975- Kıbrıs’ta yapılan referandumda Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin Anayasası kabul edildi.

1985- Atatürk’ün evlatlıklarından ve Cumhuriyetin ilk tarih hocalarından Afet İnan Ankara’da vefat etti.

1987- İstanbul’da deniz otobüsü seferleri başladı.

2010- Rusya’nın Mersin Akkuyu’da nükleer santral kurmasını öngören muhtıra imzalandı.

2011- “12 Eylül Darbesi” soruşturması kapsamında dönemin emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın ifadesi alındı.

2015- Hürriyet gazetesinin kurucusu Sedat Simavi’nin oğlu Erol Simavi, Monako’da tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında vefat etti.

2016- Mardin’in Midyat ilçesinde PKK’lı teröristlerin polis merkezine bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda 3’ü polis 6 kişi hayatını kaybetti, 23’ü sivil 51 kişi yaralandı.

2017- Türkiye’de ve dünyada tıp alanında değerli bilimsel çalışmalara imza atan 92 yaşındaki Prof. Dr. Rıdvan Ege, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

2018- Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

2018- FETÖ/PDY çatı davasında eski Samanyolu Yayın Küme Lideri Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, kapatılan Vakit gazetesi eski imtiyaz sahibi Alaeddin Kaya ve örgüt lideri Fetullah Gülen’in yakını Kazım Avcı’nın yanı sıra ağırlaştırılmış müebbet hapis, “suç gelirlerini aklamak” ve “dini inanç ve duyguları istismar ederek dolandırıcılık” suçlarından 17 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2022- Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve eski CHP Genel Sekreteri Tarhan Fazilet, Bodrum ilçesinde tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında hayatını kaybetti.

9 Haziran

68- Roma İmparatoru Nero intihar etti.

1617- Sultan I. Ahmed’in isteği üzerine Mimar Sedefkar Mehmed Ağa’ya yaptırılan ve sekiz yılda tamamlanan Sultanahmet Camii ibadete açıldı.

1870 – İngiliz yazar Charles Dickens öldü.

1928 – Avusturyalı pilot Charles Kingsford-Smith, uçağıyla ilk kez Pasifik Okyanusu’nu geçti.

1934- Carl Barks’ın çizdiği “Vakvak Amca” (Donald Duck) ilk kez bir çizgi filmde yer aldı. Barks, 1935’te Walt Disney’e katıldı.

1942- Anıtkabir için düzenlenen yarışmada Prof. Emin Onat ve Orhan Arda’nın projeleri birinci oldu.

1949- Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’ne üye oldu.

1962- Türkiye ile Sovyetler Birliği arasındaki direkt telefon sınırı açıldı.

1977- Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım, Roma’daki evinin önüne düzenlenen silahlı baskında öldü. Saldırının sorumluluğunu terör örgütü “Ermenistan Gizli Kurtuluş Ordusu” üstlendi.

1985- Ali Özgentürk’ün yönettiği “At” filmi Tokyo Film Festivali’nde iki sinemayla büyük ödülü paylaştı.

1989- Savarona, Sadıkoğlu ve Japon şirketleri tarafından “restore-işlet-devret” sistemi ile kiralandı.

1999- Yugoslavya ve NATO, Sırp birliklerinin Kosova’dan çekilmesine ilişkin bir anlaşma imzaladı. NATO hava saldırılarını durdurdu ve 20 Haziran’da resmen sona erdi.

2000- Ulusal Deprem Kurulu kuruldu.

2004- Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, kapatılan DEP’in eski 4 milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın infazını durdurarak tahliyelerine karar verdi. Ankara Merkez Kapalı Cezaevi ve Tevkifevinden eski milletvekilleri tahliye edildi.

2007- Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde teröristler tarafından karayoluna döşenen patlayıcı düzeneğin patlaması sonucu bir yarbay, bir binbaşı ve bir er şehit oldu, dört asker yaralandı.

2010- BM Güvenlik Konseyi, İran’a nükleer programı nedeniyle yeni yaptırımlar getiren karar taslağını 12 evet, 2 hayır ve 1 çekimser oyla kabul etti. Türkiye hayır oyu verdi.

2015 – Mısır’da Port Said Ceza Mahkemesi, futbol maçı sonrası çıkan olaylarda 72 kişinin hayatını kaybettiği ve “tarihin en büyük trajedisi” olarak kabul edilen “Port Said katliamı” davasında 11 kişiyi idama mahkum etti. Ülkede futbolun”.

2016- Patlayıcı üretiminde kullanılan nitratlı gübrenin satışı durduruldu.

2016- Somali’de El-Şibab örgütünün Hiiraan vilayetinde Afrika Birliği Somali Misyonunda görev yapan Etiyopya güçlerine düzenlediği baskında 43 asker şehit oldu.

2017- Batman Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık’ın aracına düzenlenen terör saldırısında olay yerinden başka bir araçla geçmekte olan Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın vurularak öldürüldü.

2018- Taliban, Afganistan’da ilk kez Ramazan Bayramı için 3 günlük ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

2019 – Ressam İbrahim Balaban, çoklu organ yetmezliği nedeniyle İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 98 yaşında vefat etti.

2021- Oyuncu Ayşegül Atik, kanser tedavisi gördüğü hastanede 72 yaşında hayatını kaybetti.

10 Haziran

1909 – İngiliz gemisi Slavonia’dan ilk “SOS” radyo sinyali verildi.

1910- Sadayı Millet gazetesi yazı işleri müdürü Ahmet Samim İstanbul’da öldürüldü.

1916- Osmanlı yönetimindeki Mekke, Arap isyanı sırasında Arapların eline geçti.

1923- Türk dostu Fransız yazar Pierre Loti öldü.

1927- Gazi Yarışı İlk kez at yarışı yapıldı. Mustafa Kemal Paşa da yarışı Ankara Hipodromu’nda izledi.

1930- Türkiye ile Yunanistan arasında “Millet Mübadelesi Antlaşması” imzalandı.

1934- İran Şahı Pehlevi, Türkiye’yi ziyaret etmek için Gürbulak’ta Türkiye sınırına geldi ve törenle karşılandı.

1935- Devlet Mektebi’nin adının Siyasal Bilgiler Mektebi olarak değiştirilmesine karar verildi.

1940- Mussolini, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler’in müttefiki olarak. Dünya Savaşı’na girdi.

1946- İtalya’da monarşi sona erdi ve cumhuriyet ilan edildi.

1946- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1949- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayladığı kanunla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatrosu ve Operası kuruldu. Muhsin Ertuğrul, Devlet Tiyatrosu ve Operası’nın ilk genel müdürü olarak atandı.

1955- 2,5 yılda yapımı tamamlanan, 300 odalı, 500 yataklı, Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı oteli İstanbul Hilton Oteli açıldı.

1960- Turan Emeksiz, Nedim Özpolat, Ersan Özey, Ali İhsan Kalmaz ve Sökmen Gültekin’in cenazeleri Ankara’da Anıtkabir’in yamacında toprağa verildi.

1960- Celal Bayar ve Adnan Menderes yargılanmak üzere Yassıada’ya götürüldü.

1966- Antalya I. Meclis Milletvekili, Basın Yayın ve Enformasyon’un ilk Genel Müdürlerinden, Maarif Vekili, şair ve yazar Hamdullah Suphi Tanrıöver 81 yaşında vefat etti.

1967- Arap-İsrail Savaşı’nda İsrail, Gazze Şeridi’ni, Golan Tepeleri’ni, Doğu Kudüs’ü, Batı Şeria’yı ve Sina Yarımadası’nı işgal etti.

1987- Eskişehir F-16 uçak motoru fabrikası Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından açıldı.

1990- Şırnak’ın Çevrimli köyüne teröristler düzenlediği saldırıda 26 vatandaşı öldürdü.

2000- Suriye Devlet Lideri Hafız Esad öldü. 17 Temmuz’da yerine oğlu Beşar Esad geçti.

2001- Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta düzenlenen 11. Dünya Büyükler Boks Şampiyonası’nda Ramazan Paliani 57 kiloda dünya şampiyonu olarak altın madalya kazandı.

2006- Hatay’da yabancılara gayrimenkul satışı durduruldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, il yüzölçümünün binde 5’inden fazlasının yabancılara satılması nedeniyle ikinci sıraya kadar satışı yasakladı.

2007- Habertürk’ün kurucusu gazeteci Ufuk Güldemir, 51 yaşında İstanbul’da vefat etti.

2008- Kırgız yazar Cengiz Aytmatov 80 yaşında öldü.

2017- Batman dizisinin ilk başrol oyuncusu olan Amerikalı aktör Adam West, 88 yaşında hayatını kaybetti.

11 Haziran

1868- Kızılay, “Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti” adıyla kuruldu.

1913- 31 Mart isyanını bastıran Harekât Ordusu Komutanı Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa suikasta kurban gitti.

1937- Atatürk bütün çiftliklerini ve mallarını Türk milletine bağışladı.

1960- 27 Mayıs öncesi bozulan ekonomik durumu düzeltmek amacıyla Hazine’ye yardım kampanyası düzenlendi.

1967- İsrail ile Arap komşuları arasındaki altı günlük savaş, BM’nin müdahalesiyle sona erdi.

1970- Pehlivan Ahmet Ayık dünya şampiyonu oldu.

1982- Türkiye Güzeli Nazlı Deniz Kuruoğlu, Avrupa Güzeli seçildi.

1997- Adalet Bakanı Şevket Kazan, Genelkurmay toplantısına katılan Ankara Adliyesi ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görev yapan hakim ve savcılar hakkında soruşturma açtı.

1997- Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde “İrticaya Karşı Batı Çalışma Grubu” kuruldu.

2008- TBMM Onur Ödülü, Prof. Dr. Halil İnalcık’a verilmesine karar verildi.

2010- Futbolda 19. Dünya Kupası Güney Afrika’nın ev sahipliği ile başladı. 12 Temmuz’daki finalde İspanya şampiyonluğu kazandı.

2014- Terör örgütü DEAŞ militanları, Musul’u ele geçirdikten bir gün sonra Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğuna saldırdı. Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 49 işçi ve bazı aile üyeleri bilinmeyen bir yere nakledildi.

2015- Ukrayna, Rusya ile 5 askeri işbirliği anlaşmasını feshetti.

2015- İngiliz aktör Christopher Lee, 93 yaşında öldü.

2020- Norveç’in başkenti Oslo yakınlarındaki camiye 2018 yılında düzenlenen terör saldırısının faili Philip Manshaus 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2022- 1 Temmuz itibarıyla mahallelerde ikamet edebilecek yabancıların oranının yüzde 25’ten yüzde 20’ye düşürülmesine karar verildi. Böylece yabancıların belirli bölgelerde yoğunlaşmasını önlemek amacıyla kapatılan mahalle sayısı 781’den 1200’e çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler